Miljövänligt kaffe?

De främsta resurser som krävs för att odla kaffe är energi, vatten, luft och råvaror. Man har också uppmärksammat den dåliga påverkan som kaffeförpackningar har på miljön. Därför har man nu lite miljövänligare alternativ. Man tillverkar inte lika många ”dubbelförpackningar”, med dubbla lager, och man använder inte alls lika mycket aluminium. Nu görs även många förpackningar av naturfiber eller returfiber.

Förut transporterades kaffe i jutesäckar i stora containrar på stora lastfartyg över haven, men nu transporteras kaffet ofta löst i containern vilket sparar båda vikt och de resurser som går åt till att tillverka jutesäckarna.

Man måste satsa mycket på kunskap för att kunna odla miljövänligare kaffe och det behövs främst i länderna där kaffet odlas. Idag finns kunskaper som måste spridas vidare till odlingsländerna som ofta saknar miljöregler och schyssta arbetsförhållanden.

Ekologisk odling innebär bland annat att man inte använder bekämpningsmedel på kaffet men det gör att arbetarna inte får lika många bönor för användning då många blir skadade av insekter. Dessutom det är ofta arbetare med redan dåliga arbetsförhållanden och lön som drabbas.

 

Det bästa alternativet för miljön är faktiskt att odla ekologiskt men då krävs det konsumenter som är beredda att betala lite mer för kaffet. Genom ekologisk odling minskar användningen av handelsgödsel och bekämpningsmedel. Det finns många organisationer som satsar på en miljövänlig odling och en ”uthållig produktion” vilket innebär olika kontroller. De ser till att det finns en balans mellan naturliga odlingsmetoder (biologisk kontroll) och användning av bekämpningsmedel, bara vid behov (kemisk kontroll). Bland annat kämpar organisationen Fairtrade för dessa uthålliga produktioner.

Det som odlarna behöver för att kunna odla ekologiskt är en stabil inkomst och lön trots dåliga skördar. Men då krävs det att kaffeföretagen satsar på arbetarnas förhållanden och de stabila lönerna som de behöver. Men jag tror det krävs organisationer och märkningar som håller koll på att arbetarna får de rättigheter som de är berättigade att få.

 

Kaffe är i sig inte särskilt omiljövänligt men eftersom det är en så pass stor handelsvara måste vi satsa på miljövänligare metoder. Jag tror ett hållbar utveckling av kaffe kräver att miljön och arbetarna prioriteras, inte företagens vinster.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0