Kaffe enligt skuggmetoden

Skuggproduktion av Kaffe

Fakta
Skuffkaffe, även kallad traditionell kaffeproduktion är en metod då man utnyttjar skogen och dennes fördelar till att odla kaffe istället för att odla kaffet på stora öppna ytor.
Skuggkaffe metoden var väldigt vanlig i central/sydamerika i början av -40talet.
Skuggkaffe metoden grundar sig på ekologiska sätt att odla kaffegrödorna på. Alltså så behövs inte lika mycket tillsatser för att kunna odla effektivt. En viktig sak med skuggkaffet är att man utnyttjar till exempel kvävefixerande träd som trädet Inga, kvävet som trädet fixerar från luften fungerar som naturens gödningsmedel.

Positivt:
Positiva saker med denna odlingsmetod att man kan utnyttja träd till att förbättra produktionen, detta leder till att man skapar ett ekologiskt kretslopp som gynnar grödorna på så sätt att de får näring från förmörknade växter och samtidigt skydd. Produktionen även ekologiskt och detta leder till minskade utsläpp som skadar naturen och i sin tur oss människor som toppkonsumenter. Eftersom skuggproducerat kaffe använder kvävefixerande växter som gödningsmedel så slipper man helt enkelt att använda extra gödning och detta leder till minskad övergödning i till exempel vattendrag. Ofta så kan också ekosystemet som planteringarna leder till göra att behovet att bekämpningsmedel minskar pågrund av träden även ger möjlighet för djur som äter skadeinsekterna att leva.

Negativt:
En negativ sak är att det blir svårare att använda maskiner och stora hjälpmedel för att öka produktionen dessutom så tar odlingarna större plats och ger mindre avkastning per kvadratmeter.

Resultat:
Skuggkaffe produktionen kan i många fall ge ungefär 50 % av en skörd från ett vanligt kaffeplantage, men detta kan man tjäna in då man kan ta högre betalt för ekologiskt kaffe, man slipper också att betala för bekämpningsmedel och bieffekterna från dessa.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0