Genmodifierat kaffe?

Genmodifiering
Genom denna process kan man ändra grödors (och andra organismers) egenskaper så de till exempel smakar bättre, blir större eller tål andra klimat bättre. Man brukar ta de bästa generna från de bästa exemplarena av grödorna och sätta ihop dem till samma gröda fast en bättre "upplaga". Man kan också föra över en bra gen från en gröda till en helt annan. Man ändrar alltså arvsanlagen hos växten och egenskaperna ändras också ofta. Detta genomförs med hjälp av naturliga enzymer som "klipper ut" en bit av DNA:t; en gen.

De grödor som oftast genmodifieras är majs, potatis och raps. I Europa får inte genmodifierade produkter säljas.

Det finns en risk med genmodifiering. Kritiker säger att det kan ske spridning av detta till andra grödor och att detta är ett hot mot den biologiska mångfalden. Man kan inte förutspå resultaten av GMO (genmodifierade organismer) eftersom man kan inte kontrollera processen helt. Man vet inte heller hur människor (eller djur) påverkas av att äta genmodifierade grödor och detta är skrämmande för många.

Eftersom GMO oftast handlar om att grödorna ska bli resistenta mot kemiska bekämpningsmedel finns inga exemplar av genmodifierade grödor som odlas ekologiskt och uthålligt. Många kritiker menar att GMO är allt annat än naturligt.

Genmodifierat kaffe förekommer inte i samma utsträckning som andra genmodifierade grödor, men försör och experiment görs, framförallt för att få fram kaffesorter som tål frost och angrepp av insekter och sjukdomar. Även för att framställa koffeinfritt kaffe. Men detta är bara forskning än så länge och de odlas inte för den kommersiella marknaden.

http://www.gmofri.se
kaffeinformation.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0