En lite närmare titt på Nestlé

 

 

Nestlé är ett av världens största livsmedelsföretag, med en årlig omsättning på ca 97 miljarder dollar. Nestlé(tillsammans med bl.a. Kraft Foods och Unilever) äger större delen av produkterna i en vanlig mataffär i Europa och resten av västvärlden.

 

I kaffeindustrin äger Nestlé t.ex. Nescafé och Zoégas.  Varav Nescafé är ett av världens mest köpta kaffe sort. Nescafé består av robustabönor och kallas robustakaffe, det är ett billigt kaffe som är lätt för konsumenten att tillaga.

 

I de delar av Brasilien där robustakaffet odlas är det vanligt med en form av tvångsarbete, eller slaveri. Det är när arbetare försätts i skuld och tvingas arbeta för att betala av skulderna. Det är under dåliga arbetsförhållanden och orimliga tider dessa människor får arbeta.

Det är känt att Nestlé och andra företag såsom Kraft Foods äger odlingar där sådant här förekommer. Men eftersom det enligt företagen inte går att spåra var deras bönor har blivit odlade så görs inte mycket åt saken. Även om allmänheten kräver att Nestlé genomför systematiska leverantörskontroller av aspekter som gäller arbetsförhållanden och effekter på miljön.

För många mellanhänder gör att det är svårt att följa bönan till platsen där den har odlats. Rättvisemärkta varor har så lite mellanhänder som möjligt och kan på så sätt ha uppsikt över produktionen av grödan. Systematiska leverantörskontroller utförs och arbetare får minst minimilönen och hyggliga arbetsförhållanden.

 

För att odla solkaffe behövs sol, för att få sol måste det skövlas skog för att ge plats åt plantagen. Eftersom kaffe odlas i tropiska länder är det tropisk skog som fälls till marken när det är dags för skövling. Nestlé köper palmolja av länder med mycket regnskog och skogen skövlas i stora mängder i Indonesien, Brasilien etc.

Nestlé är mycket hårt kritiserad för sin omfattande regnskogsskövling i t.ex Indonesien och Brasilien av organisationer som Greenpeace och WWF. Regnskogsskövlingen som Nestlé utför i u-länderna skapar erosion, den biologiska mångfalden minskar och skadar olika ekosystemstjänster.

 

Med tanke på inlägget innan om GMO så är Nestlé ett företag som inte viker sig för att använda sig utav det. Men de produkter som säljs i Europa (där GMO är förbjudet) är inte genmodifierade.

Nestlé har genmodifierat flingorna Nesquik och sålt dem i Asien där märkning av allt innehåll inte behövs enligt lag. Skandalen för några år sen om att Nestlé använt sig utav en aggresiv och cynisk marknadsföring för deras bröstmjölksersättning i u-länder har gjort att Nestlé dragit tillbaka lite i GMO användandet.

http://www.greenpeace.org.uk/files/pdfs/forests/cooking-the-climate-full.pdf

http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/idog-klimatkamp-for-skog-och-kaffe-1.1007980

fler källor snart... :)

KOMMENTERA mera!

 

 


Kommentarer
Postat av: ivana

super kanon :D

2009-12-07 @ 10:59:28
Postat av: Home

go here for the greatest broker anywhere

2015-04-17 @ 19:04:31
URL: http://promofundingpartner.blog.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0