Användning

 

Kaffe är världens näst mest handlade vara efter olja. I norden dricker vi mest kaffe i världen, Sverige ligger tvåa tätt efter Finland som ligger etta. I Sverige dricker vi i genomsnitt 3,2 koppar om dagen.

 

De flesta grödor har många olika användningsområden. Sockerrör används till exempel inom medicin, hudvård och i speciella jeans. Kaffe har däremot inte så många användningsområden. Det är drycken som dominerar försäljningen. Det görs dock olika sorters kaffedrycker, som espresso, cappuccino och kaffe latte.  Kaffe kan också köpas i lite olika varianter, som hela bönor, malet eller som snabbkaffe. Det finns också omkring hundra olika kaffearter i släktet coffea. Några exempel är arabiskt kaffe, liberiakaffe och robustakaffe. En del av förädlingen görs i hemmet, eftersom man då gör kaffe av de malda bönorna. Vissa maler också själva bönorna själva.

 

Kaffe innehåller ett ämne som kallas koffein. Det gör att man lätt kan bli beroende av drycken. Det är faktiskt en psykoaktiv centralstimulerande drog som tillfälligt kan motverka trötthet.  Koffein finns i över 60 olika växter och fungerar som ett naturligt bekämpningsmedel.

 

Drycken kom till Europa när Osmanska riket spred sig uppåt på balkanhalvön. År 1685 kom det första kaffet till Sverige.  Under några år efter införandet var det faktiskt förbjudet och man kunde få böter om man drack kaffe. Bara några år senare blev det lagligt igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0